Vegoloppet 2016 – rapport i text & bilder

Vårt längsta lopp någonsin är över för den här gången och känslorna är blandade, minst sagt. Vegoloppet 2016 började egentligen som en flyktig tanke, en dröm, för så länge sedan att vi knappt minns när det var. Drömmen fick sin första egentliga, konkreta form under Vegomässan i december 2015, då vi lanserade möjligheten att anmäla sig till Sveriges första lopp med vegansk inriktning någonsin. På mässan i Stockholm blev det som vi hade pratat om så länge plötsligt väldigt verkligt, inte minst till följd av den massiva, positiva respons vi fick. Anmälningarna på plats på mässan ramlade in i en takt vi inte hade kunnat drömma om, och när vi packade ihop för att resa hem till Skåne var vi superpeppade och helt övertygade om att vår idé var en succé redan innan vi hade genomfört den.

Ett långt arbete tog fart när vi kom hem. Nu skulle vi ju faktiskt leverera ett lopp också! Så – ett intensivt arbete med att planera, förbereda och förverkliga Vegoloppet 2016 påbörjades och efter mängder av telefonsamtal, möten, offerter, rekningar i naturen, brevväxlingar med myndigheter, företag, privatpersoner och gud vet allt och alla, visade almanackan på 28 maj och det var dags!

Känslan när vi rullade in på parkeringen till Dalby stenbrott tidigt på morgonen lördagen den 28 maj var obeskrivlig. Äntligen skulle vi genomföra det som vi jobbat med så länge, fått så mycket pepp inför och skapat så stor förväntan kring. Vädret kunde inte ha varit bättre, allting såg ut att ”gå vår väg”. På några få timmar fick vi med hjälp av ett gäng fantastiska funktionärer allting på plats: markering av de olika banorna, tidtagningssystem, kafétält, korvgrillar, startfålla, målbåge, ljud, ja allt som behövdes för att klockan 11.00.00 trycka på hockeytutan och släppa iväg startfältet för 12-kmdistansens peppade, glada, positiva löpare. Många ordentligt uppvärmda tack vare Viljan Coachings excellenta insats med gemensam uppvärmning för alla som ville. Betraktat lite från ovan, från en av utsiktspunkterna strax ovanför stenbrottet, såg uppvärmningen fantastiskt professionell och välorganiserad ut! Nu, om inte förr, kunde man känna och ana var all energi som byggts upp sedan december skulle ta vägen, inom bara några enstaka minuter.

Nästan exakt 10 minuter efter första start rusade ett glatt gäng 6-kmlöpare iväg från samma startfålla, tätt följda av Vegoloppets 3km-promenadklass, med bebisar i bärsele och hundar i koppel bland de deltagande. Sammanlagt 246 deltagare av 300 anmälda gav sig iväg ut i på Skåneleden för att gå och promenera för djurens skull. Bra jobbat! Så otroligt mycket glädje, kamratskap och kämparglöd – allt för ett gott syfte!

Många hade tagit med sig familjen eller vännerna ut till Dalby stenbrott den här fantastiska lördagsmorgonen. Och det var något vi verkligen kunde känna av i målområdet. Närmare folkfest än så här är svårt att komma utan att faktiskt ställa till med en. Så mycket värme, så mycket glädje och så mycket otroligt god vegokorv från Anamma! För att inte tala om all den pepp som publiken bidrog med när de första löparna syntes vid bortre kanten av stenbrottet. De första som gick i mål gjorde det på riktigt imponerande tider, inte minst med tanke på den bitvis ganska kärva banan, med korta men mycket intensiva backar, där många säkert hade önskat både draghjälp och stålspik på skorna. De löpare som gick in först och hamnade på pallplats gjorde förstås en hjälteinsats, men en dag som denna, premiären av Vegoloppet, var förstås alla vinnare och du hittar alla som slutförde loppet med tidtagning här.

Sammanfattningsvis kan man utan överdrift säga att premiären var en otrolig succé. Absolut med förbättringspotential, inte minst när det gäller tydligheten i bandragningen, logistiken i nummerlappsutdelningen och en del andra saker. Men – och det är ändå det absolut viktigaste – målet att samla in en ansenlig summa pengar till förmån för djuren är uppnått med råge och det är med illa dold stolhet vi detta premiärår kommer att skicka över hela 54 352 kronor till Gotlands Djurfristads nödvändiga och fantastiska verksamhet. Vad ändamålet blir nästa år – ja, det blir en fortsättning så håll utkik – vet vi inte ännu. Inte annat än att det blir för djurens skull.

Tack alla som hjälpt till på vägen: sponsorer, funktionärer, deltagare, samarbetspartners, leverantörer, åskådare och alla som hejat på längs vägen. Vår gemensamma insats betyder inte på långa vägar att vi kan slå av på takten i vårt engagemang för de röstlösa djuren men förhoppningsvis kan den bidra till att göra livet lättare för några av dem. Förhoppningsvis kan den rädda några få individer undan en förtida och orättfärdig död. Tillsammans kan vi påverka och tillsammans förändrar vi. Nästa år gör vi om det! Go vegan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra + 2 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.